Egész Európából kitilthatják a Huaweit

/
/
5266 megtekintés

Hamarosan komoly fordulóponthoz érhet a kínai Huawei körüli, az Egyesült Államok által indított betiltási és kizárási hullám, ugyanis a Reuters értesülései szerint már az Európai Bizottság is komoly szankciókat fontolgat.

Az USA nemzetbiztonsági kockázatot lát a kínai vállalat következő generációs telekommunikációs hálózatok kiépítésének szerepvállalásában. Jelenleg is tart a tervezett fejlesztések felülvizsgálata aminek hatására Ausztrália teljesen ki is zárta a Huaweit az 5G-s hálózatok fejlesztéséből.

A félelem tárgya, hogy a kínai vállalat a fogyasztók és a cégek után is kémkedik, és egy hátsó kapun küldi el az információkat a kínai kormánynak. Természetesen a Huawei mindezt tagadja, ugyanakkor egyelőre az Egyesült Államok sem tudott semmilyen konkrét bizonyítékot felmutatni az ügyben.

Az ügy már ott tart, hogy az Európai Bizottságnál is felmerült a teljes kizárás lehetősége, de nem mindenki van meggyőződve a döntés helyességéről . A Vodafone ügyvezető igazgatója, Nick Read korábban úgy nyilatkozott, hogy a Huawei elleni szankciók hatalmas problémát okoznának az európai telekommunikációs vállalatoknak,

A múlt héten pedig a szlovák miniszterelnök állt ki a kínai vállalat mellett, Peter Pellegrini hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok vádjai ellenére egyelőre semmilyen kézzel fogható bizonyíték nincs arra nézve, hogy a Huawei bármilyen módon kémkedésre használná a telekommunikációs cégeknek biztosított megoldásait.