A Huawei hajlítható kijelzős mobiljának az árától elfüstölt az agyunk

/
/
7268 megtekintés

Pár napja még a Samsung sokkolt a kihajtható kijelzős mobiljával a Galaxy Fold-al, most pedig a nagy rivális a Huawei hozta el a sajátját, ami még drágább lett.

Ugyan a Samsung pár nappal megelőzte a Huaweit, viszont a kínai cég most alaposan megkavarta az állóvizet, piacra dobta ugyanis a Mate X-et, aminek kihajtható a képernyője és 5G-s hálózat kezelésére is alkalmas. Ennek nagy jelentősége nincs mert egyenlőre a világon sehol nincs 5G-s hálózat.

Huawei hajlítható OLED kijelzős készüléke ugyanakkor nemcsak ebben tér el a Samsung február 20-án bemutatott megoldásától, de a koncepciójában is. Amíg a konkurencia kívül és belül is képernyőkkel rendelkezik, addig a Mate X egy valamivel egyszerűbb megoldást követ. Becsukott állapotban egy kissé vaskos, 11 mm-es, 6,6 hüvelykes okostelefonként használható, kinyitva pedig ehhez csatlakozik a 6,38 hüvelykes hátlap, így bővül 8 hüvelykre (2480 x 2200 pixel) az immáron tabletként funkcionáló készülék.

Amíg tehát a Samsungnál a telefon külső és belső részén is van képernyő, addig a Huawei lényegében a hajlítható panelből készítette el a telefon külső részét, ami széthajtva dupla méretű képernyővé válik, és ilyenkor a csukott állapot belső részei alakulnak át hagyományos hátlappá. Az ujjlenyomat-olvasó a készülék oldalán található bekapcsoló gombon kapott helyet, a hátlapi kamerák pedig (becsukott állapotban) a hátsó kijelzőnek hála akár szelfizésre is használhatók.

A különleges hibridben egy Kirin 980 processzor és Balong 5000 modem kapott helyet, 8 GB RAM, 512 GB tárhely, és egy 4500 mAh-es aksi társaságában, 55 wattos gyorstöltéssel (30 perc alatt 80%), amit három kamera egészít ki, és mindezért 2299 eurót (több, mint 730 000 Ft, adók nélkül), azaz egy kisebb vagyont kell kicsengetni. A Mate X még a Samsung Galaxy Foldnál is drágább, így egyelőre attól nem kell tartani, hogy a közeljövőben minden sarkon ilyen mobilt szorongató emberekbe botlunk.