Kenyában bekeményítettek. Ezentúl halálbüntetés vár az orvvadászokra

/
/
2069 megtekintés

Kenyában már tavaly óta azt tervezik, hogy felszámolják a vadvilágot fenyegető bűnözést.

A probléma nem új keletű, évtizedek óta nem sikerült megoldani, és a helyzet elkeserítő. Tavaly jelentették be, hogy sikerült elpusztítani az utolsó hím szélesszájú orrszarvút. Az ember a pénzért mindenre képes, az se érdekli ha egy ritka állatfaj utolsó egyedét kell elpusztítani.

Február végén be is jelentették, hogy életbe lép az új szabályozás: az orvvadászat halállal büntethetővé vált az afrikai országban. A szigorítást tavaly azzal magyarázta Najib Balala turizmusért és vadvilágért felelős miniszter, hogy a 2013-ban elfogadott vadvédelmi törvény alapján ugyan életfogytiglani börtönbüntetéssel vagy 200 000 dolláros bírsággal sújthatják a vadorzókat, „ez azonban nem volt elég elrettentő, hogy megfékezze az orvvadászatot, ezért a javasolt szigorúbb büntetés.

A szigorítás attól függetlenül életbe lépett, hogy 2018-ban jelentősen visszaszorult Kenyában az orvvadászat. A szigorítással párhuzamosan a kenyai vadvilág őrzésére hivatott szervezet állományát is bővítik, és olyan felszerelést kapnak, amellyel felvehetik a versenyt az orvvadászokkal. Ugyanis Afrika nagy részén a vadorzás a szervezett bűnözői körök kezében van főleg, akik csúcstechnológiával vadásznak a veszélyeztetett állatokra.