Kezdj el mozogni, ha beton kemény cerkát akarsz kék pirulák nélkül

/
/
1473 megtekintés

A testmozgás egyébként is jó sok mindenre, ám ezt a felkeményedős tényt kutatók állapították meg.

A merevedés nem csak annyiban merül ki, hogy a lábunk közötti bőrzacskó megtelik-e vérrel vagy sem. A folyamat idegi, pszichés, hormonális és érrendszeri működések bonyolult összjátéka, bármilyen zavar esetén az összes tényezőt vizsgálni kell. A fagyott kutyaláb szintű merevséghez szükség van a belső erek falán termelődő nitrogén-monoxidra, ami a sejtfalon átszivárogva kitágítja a simaizmokat. Utóbbiak ellazulása után kezdődik meg a vér beáramlása a barlangos testekbe, ahová ha szerencsénk van, akkor jó ideig beszorul.

Biokémiai folyamatokat nézve ez a legbonyolultabb folyamat a férfi testében, aminek zavara számtalan okra vezethető vissza. Egyik ilyen ok lehet a rendszeres testmozgás hiánya, amire Dr. Justin Lehmiller hívta fel a figyelmet. Elvégeztek ugyanis egy kutatást, amelyben 295 amerikai férfi fizikai aktivitását mérték össze erekciós funkcióikkal. A férfiakat négy csoportra osztották, attól függően, hogy hány órát mozognak és azt milyen minőségben teszik, majd egy kérdőív kitöltésével számoltak be hálószobatitkaikról, teljesítőképességükről és keménységükről. A kutatók ezeket osztályozták, majd közzétették a vizsgálat eredményét.

Az ágyban azok a férfiak teljesítettek jobban, akik a legtöbb testmozgást végezték, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kék pirulával élők feleségei egy kondibérlettől le fogják kaparni a tapétát a hálóban. A kutatás csak arra világít rá, hogy a számtalan rizikófaktor mellett a testmozgás is befolyásolhatja a vérbőség milyenségét, így aki eddig inkább bólintott rá a tunyaságra a mozgás helyett, azok sürgősen kezdjenek el sportolni és edzeni.

Ugyan a változás lehet, hogy nem vagy nem azonnal következik be, de egy másik kutatás szerint a fizikai aktivitás és a testmozgás javíthat a férfiak teljesítőképességén. Az említett felmérésben kifejezetten merevedési panaszokkal küzdő férfiakat vizsgáltak, és az eredmények szerint már a testedzés kezdetétől számított pár hét múlva kimutathatóan javultak az említett gondok.