Káros következményei lehetnek, ha benntartjuk a szellentésünket

/
/
1475 megtekintés

Inkább ez jöjjön ki mint a mentő – szokták mondani, ha valaki elenged egy sunyi laposat. Úgy néz ki, lehet benne valami.

Jobb kint min bent. – Nagyon úgy néz ki, hogy ez a kijelentés megállja a helyét, ugyanis egészségügyi szempontból semmi esetre sem szabad bent tartani a végbélfüttyöt. A Newcastle-i Egyetem táplálkozási és élelmezéstudományi szakértője, Clare Collins írt erről egy érdekes cikket. Elmondása szerint a bent ragadt szellentés felfúvódást okozhat valamennyi gáz pedig visszatérhet a keringésbe és a szánkon keresztül lélegezhetjük ki.

Collins arra is figyelmeztet, hogy a benntartás valójában hiábavaló: “Túl hosszan tartani azt jelenti, hogy a bélgáz felhalmozódása végül egy kontrollálhatatlan fingként szabadul ki.” És ez még a jobbik, mert akár be is gyulladhat tőle a vastagbelünk. Bár ez még nincs teljesen bebizonyítva, további vizsgálatok szükségesek hozzá.

A hátvágánygáz több mindentől kialakulhat. Lehet, hogy evéskor sok levegőt nyelünk le, lehet attól is hogy széndioxid keletkezik, mikor a gyomorsavunk bikarbonáttal keveredik a vékonybelünkben, de akár a belekben lévő baktériumok is okozhatják. Mi ebből a tanulság? Inkább a kollégák szemét csípje, minthogy bajunk legyen.