Te sem helyesen kulázol, de most elmondjuk, hogyan használd jól a klozetot

/
/
3550 megtekintés

A reggeli wc-zés arany érhet, ezért nem árt ha megtanulod helyesen használni a klozetot.

Ha azt hiszed hatalmas eredmény, ha a gyerek egyik napról a másikra már nem a szőnyegre kulázik, hanem a budiba, akkor tévedsz. Kár elpocsékolni egy pezsgőt a nagy napra, hiszen egy kutatás szerint még közel sem járunk a szobatisztasághoz vezető úton. Kiderült ugyanis, hogy amióta leülünk a nagydolgunkhoz, azóta végezzük ezt helytelenül, egyben egészségtelenül.

Giulia Enders egy egész könyvet szentelt a témának, és azt mondja, hogy a legjobb, ha leguggolunk a budira ülés helyett. Ha leülünk, olyanok vagyunk, mint egy gumislag, amin van egy csomó, és ez a pozitúra különféle megbetegedésekhez, például vastagbélproblémákhoz és aranyérhez vezethet. Testünk bélzáró mechanizmusai nehezebben lazulnak el álló vagy ülő pózban, de ha az ember leguggol, szinte erőlködés nélkül, egészségesebben csusszan ki a kicsusszanni való.

Enders szerint, azok, akik guggolnak kaksizás közben, azoknál ilyen bélproblémák nem fordulnak elő, míg az ülő fosáshoz szokott európaiak nagy hányada szenved ilyesfajta megbetegedéssel.

A megoldás nem az, hogy csákánnyal lebontjuk a rötyit, veretünk egy gödröt a helyére, és mindig csak az akna fölé állunk ürítéskor, hanem ha már leültünk a WC-re, akkor egy sámlira rárakjuk a lábunkat és előredőlünk közben. Szerinte az sem rossz megoldás, ha ráállunk a peremre, és úgy guggolunk rá patyolat csészére, bár ezt nem biztos, hogy jó szemmel nézné egy rendmániás házigazda.