Fejlődő gazdaság ide vagy oda, több száz villanyautó rohad Kínában

/
/
682 megtekintés

Hazánkban eddig két cég biztosított autómegosztó szolgáltatást a fővárosban, úgy néz ki most már egy harmadik is belép a piacra. Tényleg ekkora üzlet lenne?

240 autóval indítja el autómegosztó szolgáltatását Budapesten egy harmadik piaci szereplő. Felmerül a kérdés mennyire éri ez meg? Tény, hogy az ötlet jó, sőt. Mi is vettünk már igénybe ilyen szolgáltatást, és a taxi ár töredékéért mentünk el A-ból B-be. Ha nincs dugó a városban akkor megéri használni. Kínában úgy látszik valamiért ez az üzlet már nem annyira kifizetődő.

Hangcsou városban, ahol a 2010. évi népszámlálás szerint 21,1 millió lakos él, a város gazdaságának húzóereje a technológiai és elektronikus kereskedelmi ágazat. 2016-ban itt rendezték meg a G20 országok 11. csúcstalálkozóját. Azt gondolnánk, hogy egy ekkora városban megéri villanyautó-flottát üzemeltetni. Azonban az egyik cég aki korábban 3000 villanyautót állított csatasorba most úgy néz ki bedobja a törölközőt. Több száz autót már hónapokkal ezelőtt kivett a forgalomból, ezek a vasak most egy elhagyatott telephelyen állnak.

A Microcity hivatalos közleménye szerint használatban vannak, a helyi újságírók mást derítettek ki. A cég applikációján nem látszanak a használható autók, a telek tulajdonosa pedig elmondta, hogy 30 000 jüant (1,3 millió forint) kapott az autók tárolásáért, még tavaly nyáron.