Mutatjuk, hogy mi történik ha a kádba vagy a zuhanyzóba vizelsz

/
/
2949 megtekintés

Egy brit felmérés szerint az emberek 76 százaléka simán belepisil a zuhanyzóba. Sokan ezt gusztustalannak tartják, ám az urológus szerint ez sokkal higiénikusabb, mint amilyennek tűnik.

A vizelet 90 százaléka víz, és ha egészséges vagy, nincsenek benne kórokozók sem, amelyektől tartanod kellene.  A maradék 10 százalék olyan felhasználatlan anyag, amit a szervezeted képtelen volt hasznosítani, valamint különböző sók, így ettől biztosan nem kapsz fertőzést, és a zuhanyzó anyagát sem károsítja a vizeleted – vélekednek a szakemberek.

Azonban mégsem túl jó ötlet a zuhanyzóban könnyíteni magadon: ugyanis lehet, hogy nem tudod, hogy van valamilyen betegséged, ilyenkor már lehetnek olyan mikrobák a vizeletben, amik később újrafertőzhetnek, ha a zuhany alatt végzed el a dolgodat.

Bár sokan tagadják, de van egy tábor, aki a spórolás mellett dönt. Feltételezve, hogy mindenki legalább naponta egyszer lezuhanyzik, a kádba vizeléssel megspórol egy wc-tartálynyi, azaz hat liter vizet. Éves szinten ez fejenként 2190, ha pedig minden magyar így tesz, országosan 21,9 milliárd liter, 21,9 millió köbméter, 8760 medencényi vizet jelent. De hogy ezt egy kicsit kiadás szempontjából is összegezzük a dolgokat, elmondható, hogy egy köbméternyi vízért 600 forintot kell fizetnünk – legalábbis a fővárosban. Akkor most érdemes évi 1740 forintért a kádba pisilnem? 🙂