Ciara letarolta Nagy-Britanniát és egyenesen felénk tart

/
/
2234 megtekintés

Heves esőzések és szélviharok tombolnak Nagy-Britanniában, miután a Ciara viharciklon elérte a szigetországot .

Szinte az egész ország területén tombol a vihar, többnyire nagyon erős, 100 – 120 km/h sebességű széllökések kíséretében. A vihar rövid idő alatt hatalmas károkat okozott, emellett az országot is megbénította. A légitársaságok újabb és újabb járatokat törölnek, a repülni vágyókát pedig figyelmeztetik, hogy véletlenül se utazzanak. A vihar következtében áradások sújtják Anglia keleti és dél-keleti területeit, a szárazföldi közlekedést kidőlt fák és elárasztott utak akadályozzák. Hastingsben mentőcsónakokkal és helikopterrel kutatnak az eltűntek után.


A hatalmas vihar felénk tart és főként hétfőn és kedden, 90-100 km/h-s sebességgel fújhat nálunk is a szél.

“A Ciara fákat csavarhat ki a földből, vezetékeket szakíthat le, megrongálhatja a házak tetőszerkezetét, közlekedési zavarokat és akadályokat idézhet elő, ezért fontos, hogy készüljünk fel és tudatosan védekezzünk az erős széllökések ellen: zárjuk be a nyílászárókat, vigyünk be a házba minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket, készüljünk fel egy esetleges áramszünetre, ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket és a betegeket, valamint ha tehetjük, ne menjünk ki a szabadba” – tanácsolja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Ha mégis a szabad ég alatt ér minket a szélvihar, viselkedjünk nyugodtan és körültekintően: keressünk védett, stabil helyet (épületeket és aluljárókat), kerüljük a fákat, védjük a szemünket, az erős széllökések ellen pedig oszlopba vagy kerítésbe kapaszkodjunk. A kisgyerekeket fokozottan védjük a széltől. Hagyjuk el járművünket, mert bentről csak korlátozottan érzékelhetők a fenyegető veszélyek (például egy fa dőlése). Ne közelítsük meg se a leszakadt vezetékeket, se az állatokat, mert a viharban viselkedésük kiszámíthatatlanná válhat.